Het zou heel fijn zijn om financiële hulp te ontvangen voor dit project omdat ik een Surinaamse kok wil vragen de maaltijd te bereiden. De financiële hulp zal gebruikt worden voor de ingrediënten van de maaltijd, de uren van de kok, het aanschaffen van een aantal tafelkleden en borden en bestek.
De gestructureerde dialoogmethode die toegepast wordt aan de Keti Koti dialoogtafel is vastomlijnd van opzet en heeft altijd dezelfde volgorde. Sprekers en luisteraars wisselen elkaar af op aanwijzingen van de facilitator die de tijd bijhoudt die van te voren is afgesproken. Daarnaast zijn er verschillende stilte momenten die ook steeds van tevoren aangegeven worden om na te denken over wat ieders individuele dialoogpartner zojuist gezegd heeft en wat men daarin het meest geraakt heeft. Dit wordt vervolgens ook weer benoemd (bij wijze van reflectie) aan de ander. Elke dialoogronde, die steeds tussen een witte en zwarte persoon gevoerd, wordt duurt ca. 20 minuten.
Met het uitvoering geven van 3 van dergelijke dialoogrondes is het mogelijk om een diepgaande uitwisseling te laten plaatsvinden die dus gelijktijdig een eigen persoonlijke één-op-één gesprek voeren. De methode schrijft verder voor dat na de uitwisseling van een dialoogvraag er steeds van gesprekspartner gewisseld wordt. Dit maakt dat alle deelnemers aan het eind van de bijeenkomst met 3 verschillende gesprekspartners een persoonlijk en diepgaand gesprek hebben gevoerd.
Naast de dialoog worden er helende rituelen uitgevoerd waarbij met terugwerkende kracht alsnog troost en compassie gedeeld wordt. Door de kracht van de rituelen - die gepaard gaan met treurliederen uit de slaventijd - ontstaat er een zekere intimiteit tussen wit en zwart nog voor dat er sprake is van enige uitwisseling tussen de dialoog partners.
Door middel van het creëren van een veilige en begrensde context, wordt de drempel om persoonlijke ervaringen en gevoelens uit te wisselen tussen wit en zwart verlaagd. Het openingsritueel biedt die veiligheid om op een meer open en meer persoonlijke manier met elkaar in gesprek te gaan.
Dit alles gebeurt aan tafel waar we samen een klassieken slavenmaaltijd met elkaar delen. We hopen met deze dialoogtafel een mooie maatschappelijk verbindende stap te zetten tussen mensen met verschillende roots en achtergronden.
We hebben nog vrijwilligers, ruimte en middelen nodig om deze voorstelling te realiseren.